Vanost i primena vizualizacije u tenisu

 

 

Vizualizacija je stvaranje mentalnih slika i jedna je od najčećih i vrlo vanih psiholokih tehnika koju vrhunski sportisti koriste kako bi povećali kvalitet svoje igre.

 

To je doivljaj koji oponaa realno iskustvo. Kada elimo da kreiramo sopstvenu realnost, neto daleko moćnije od reči, jesu slike. Vizualizacija je tehnika korićenja imaginacije, kako bi u sopstveni ivot stvarali ono to elimo. Slike koje stvaramo tokom vizualizacije mogu da odraavaju slike ostvarenih ciljeva, stvaranje nekih eljenih situacija, stvaranje eljenih osobina ili stanja kao to su koncentracija, samopouzdanje, spokoj i slično. Kada neto elimo da stvorimo, napravimo ili da budemo, najpre to kreiramo u mislima. Misao uvek prethodi ostvarenju.

 

 

 

 

Moguće je raditi vizualizaciju tehničkih elemenata, poput serve, riterna, forhenda sa osnovne linije itd. Svaki udarac je sklop tehničkih vetina, ali i mentalnih. Postoji 6 koraka mentalnih vetina koje prethode svakom udarcu. Uz pomoć njih moete kontrolisati samo izvođenje udarca, moete kontrolisati misli i emocije. Takođe se kroz vizualizaciju mogu raditi i taktički elementi, izlazak na mreu, serije udaraca itd. Kod primene vizualizacije uvek je vano kreirati slike eljenog stanja, nikako stvari, ponaanja, rezultata, pravca u kojem ne elite ići. Vizualizacija uvek mora biti pozitivna, odnosno vizualizuje se ispravan udarac, eljeni rezultat, a ne vizualizuje se greka, poraz, jer ne elimo da ukorenjujemo greke, neeljene rezultate i osobine.

 

Oslobađanje negativnih mentalnih prepreka je takođe jedna od vizualizacija koje primenjujem u radu. Na dosadanjim treninzima i mečevima sakupilo se mnogo stresa, nervoze, napetosti, strahova, treme, negativnih misli... Sve to je neophodno izbaciti iz tela i iz uma, a vizualizacija je jedna od sjajnih tehnika koje mogu da doprinesu tome.

 

Tenisere učim i primeni kratke vizualizacije u toku meča gde se smiruju, ili pak popravljaju svoj udarac kada ne znaju gde gree, jer se to često deava na mečevima, a trener nije tu, te ne moe da im pomogne. Često pitanje koje igrači postavljaju sebi na terenu u toku meča je ta sad radim? Gde greim? Zato mi forhend ne ulazi? Upravo kratkom vizulazacijom između poena koja traje od 5 do 8 sekundi teniseri će doći do reenja.

 

Kada sa teniskim trenerom intenzivno radite na popravljanju nekog udarca, ono će biti ubrzano i olakano ukoliko je propraćeno i mentalnim treningom.

 

 

Vizualizacija pred meč je neto to svaki vrhunski sportista primenjuje. Ona oslobađa od pritiska, jer na neki način igrači već proive sve to i mogu ući fokusiraniji u meč, mogu bolje da kontrolie emocije i samim tim će im biti i bolji performans.

 

Da biste upranjavali vizualizacije, treba najpre stvoriti neophodne uslove. Postoje i pravila uvođenja u stanje kada je vizualizacija tj stvaranje mentalnih slika najefikasnije. To je stanje potpune oputenosti tela i uma. Tek tada je um, a i telo spremno da se svim čulima poistoveti sa mentalnom slikom koju stvara. Vizualizacija se postepeno uvodi, postoji neki red kada se koja radi i kada koja postaje nova rutina igrača. Neke osobe imaju veću, neke manju moć stvaranja slika.

 

Uvođenjem vizualizacija u svoj trenani proces, u svoj ivot, osetićete lakoću stvaranja, oslobađanja, ali i povećanja sposobnosti predviđanja na terenu. Vizualizacijom se povećava sigurnost i samopouzdanje, odlična je i za motivisanje. Viestruka korist od nje postoji, a kao rezultat dobija se do 40% bolja igra na treningu i do 25% bolja igra na mečevima.

 

 

Za rad na svojoj mentalnoj strani pozovite

+381 63 8 654 597 (Mob, Viber, WhatsApp)

ili zakaite uvodni intervju putem mail-a ljubica.jovanovic.coach@gmail.com

Prvi (uvodni) razgovor je besplatan!

Rad (sesije-mentalni treninzi) su isključivo preko interneta!

 

Vie o teniskim mentalnim treninzima moete pogledati ovde >>>>

 

Objavljeno 25.02.2019.

Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie