Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Suočite se sa najčećim unutranjim i spoljanjim faktorima na teniskom terenu

 

 

 Tenis je zanimljiva i kreativna igra, jedan od načina da deca izgrade samostalnost, da ojačaju fizički i mentalno, da razviju odlučnost, ali i strpljivost, podignu na vii nivo svoju istrajnost, nauče da se bore za sebe kada je najtee-u najkritičnijim momentima. Ovladavanjem ovih osobina, zakoračiće spremniji u svet odraslih!

 Profesionalni teniseri i teniserke, znaju kako da vladaju svojim emocijama, svakodnevno rade na izgradnji svog samopouzdanja i odmah reaguju na sve prepreke i blokade. Vrlo je vano da se svako novo negativno iskustvo obradi i donese zaključak, uvid o optimalnom reenju kako se ista ili slična situacija na terenu ne bi ponovila ili pak ukoliko se pojavi kako da se sledeći put ispravno odreaguje na nju. Sklanjanje i stavljanje problema sa strane i njihovo nereavanje dovodi do nagomilane frustracije, nakupljanja bola i besa koja najčeće isplivaju na mečevima u vidu bacanja reketa, vritanja, psovanja, bahatog ponaanja. Upravo zbog toga, svi profesionalci su svesni vanosti postojanja mentalnog trenera u sklopu njihovog tima i uspevaju lake i bre da prebrode sve prepreke na njihovom putu uspeha.

Ovaj blog je namenjen najvanijem unutranjem faktoru i najčećem spoljanjem faktoru koji remete igrače da pokau svoj pun potencijal.

Za početak usmerićemo panju na komunikaciju unutar tima koja snano deluje na misli i osećanja igrača, a misli i osećanja su upravo najvaniji unutranji faktori koji utiču na kvalitet igre. U članove tima ubrajam sve osobe za koje igrači smatraju da im najvie mogu pomoći. To su najčeće teniski trener, kondicioni i mentalni trener, majka i otac.

Pre početka meča i turnira, glavni fokus igračima treba biti na kvalitet njegove/njene igre.

Trebate biti usmereni ka tome da igrate onako kako znate, da izvedete udarce i taktike onako kako ste trenirali, da koristite rutine koje ste naučili. Nikako misli ne trebaju biti usmerene na pobedu ili poraz.

Tu dolazimo da prve greke koju članovi tima veoma često rade. Čim se zavri rebanje, prodiskutuje se celi put do finala. Uglavom to izgleda ovako Ovog će lako dobiti ili Tek u polufinalu će naleteti na pravog protivnika ili Ovog nema na rang listi, razbiće ga lako! i slično. ta se javlja u glavama igrača koji jo uvek nisu zakoračili u profesionalni tenis? Pa oni misle da je to tako lako? ta ako se desi da izgubim, ta će onda biti?. Na ovaj način sav teret i  pritisak stavlja se na igrača, jer se podrazumeva da je on već stigao do polufinala ili finala, a zapravo do tamo mu treba 4, 5, 6 pobeda. elite da vae dete, igrač bude u poenu, bude u sadanjosti, a vi ste već otili predaleko u budućnost. Hajmo korak po korak, meč po meč, a kada je u meču idemo poen po poen. Ne treba njima 4 poena do osvajanja gema, treba ići poen po poen, jer se na terenu, uivo deava mnogo nepredviđenih situacija, koje igrača mogu izbaciti iz ritma, a jedna od njih je biti fokusiran na budućnost i na pobedu! Fokus na trenutni poen, kako savladati trenutnog protivnika svojom najboljom igrom, to treba biti zadatak i cilj! Nekad se moe desiti da igrate svoju najbolju igru, ali da je protivnik prosto bolji i rezultat će biti poraz! U tom slučaju, u slučaju poraza kada se očekivala pobeda, kada ste bili fokusirani na rezultat, dolazi do smanjenja samopoudanje i vere u sebe i u svoj performans, dok fokusiranost na igru povećava zadovoljstvo i elju za napredovanjem, bez kritikovanja i omalovaavanja samog sebe. Profesionalci znaju da se za svaki meč treba detaljno pripremiti, paljivo postaviti taktika i strategija i da se kroz meč mora ići korak po korak...

Drugi primer je suprotan, kada članovi tima na osnovu ranga ili fizičkog izgleda protivnika pre početka meča govore neto poput Igra sa prvim/drugim/trećim nosiocem, nije bitno i ako izgubi, samo igraj. ta ćete u većini slučajeva dobiti? Nemotivisanog igrača koji se već pomirio sa porazom u svojoj glavi. A nije tako čest slučaj da 15-ti sa rang liste pobedi  prvog, zar ne?  Pobeda ili poraz je neto to se ne moe kontrolisati, igra je ono to moete imati pod kontrolom, zato budite fokusirani na igru, a ne na rezultat, on će sam doći!

Misli jesu unutranji faktori sa kojima igrači moraju da ovladaju. Sa negatvnim mislima se treba izboriti. Prvi korak je da ih postanete svesni. Desi se toliko puta da razgovaramo sami sa sobom i negativno kreiramo svoju budućnost, a toga nismo ni svesni. A misli zaista utiču na na ivot! Nakon toga to ste ih svesni, potrebno ih je zaustaviti to pre i prebaciti u pozitivne. Ukoliko stalno sebi ponavljate da neto ne moete, da nikada nećete uspeti, upravo to ćete i dobiti. Ohrabrujte sebe, bodrite se, čak i ako ne verujete da to neto moete uraditi i napraviti, imajte hrabrosti barem da o tome razmiljate pozitivno u svojoj glavi. Matajte, stvarajte pozitivne mentalne slike! One mogu da oive! Jer sve to postoji na planeti, prvo je bila nečija misao, prvo se rodila u nečijoj glavi!

Umesto Ja to ne mogu recite sami sebi Ma hajte, moe ti to!. Umesto Ovo je ba teko! recite sebi Hajde, hajde, uspeće. Sve je teko dok se ne uradi i postane lako. Ako moe on, mogu i ja!.

Reakcija piblike  Profesionalci su naučili kako da se izbore sa time, a ja ću sada kroz par primera pokuati da vam pomognem u tome.  Sve dok ne stignete do profesionalnog nivoa, a i kada tamo budete, deavaće se da spoljanji faktori kao to su reakcija i navijanje, a dok ste manji  i koučing nekoga iz publike (iako nije dozvoljen), unese nervozu u vas, ljutnju, bes, osećaj nepravde i nemoći, i tada nastupa pad koncentracije i kvaliteta vae igre. Greke koje zbog toga pravite, utiču na rezultat koji se za tili čas moe okrenuti protiv vas.

Prvi korak je takođe biti svestan toga da su navijanje i komentarisanje publike između poena stvari koje vi ne moete kontrolisati i sa tim saznanjem trebate prosto obaviti razgovor sami sa sobom. U nekim momentima, a ovaj primer je idealna prilika, probudite inat u sebi i zaigrajte jo bolje kako biste im pokazali ko ste i kako dobro igrate. Ali, ukoliko je pak njihova reakcija doprla do vas i ukoliko niste uspeli da savladate svoje emocije i usmeriti ih u pravom smeru, onda treba uvebati i utrenirati neke rutine između poena, gemova ili setova uz pomoć kojih ćete otkloniti nervozu i pomoći sebi da vratite fokus i koncentraciju na igru. Neke od rutina i tehnika smirivanja jesu disanje gde sa svakim izdisajem osećate da  deo nervoze izbacujete iz sebe, razne vizualizacije, ali i odlazak do pekira i razgovor koji obavite sami sa sobom moe biti vrlo efikasan.

Tenis je takva igra da ste sami na terenu i jedino vi sami sebi moete pomoći. U toku jednog meča igrači donesu oko 1000 odluka, i unutranji monolog je zaista jedan od najvanijih stvari. Mentalni treninzi slue da se igrači uz pomoć tehnika mentalnog čićenja oslobode nagomilanog besa. Nakon oslobađanja besa, uspostavljamo nove rutine, postavljamo ciljeve za stvari koje moete kontrolisati i na koje moete da utičete. Ostvarenje ciljeva unapređuje kvalitet vae igre, čime sigurnim koracim koračate ka vrhu rang liste.

                                                      

Vie o teniskim mentalnim treninzima moete pročitati ovde >>>>

 

Kontakt

ljubica.jovanovic.coach@gmail.com

+381 63 8 654 597 (Mob, Viber, WhatsApp)

 

Saznajte vie