Zato nas strahovi paraliu?

 

ta je strah zapravo?

 

Strah je emocija koja nastaje usled opaanja ili očekivanja stvarne ili zamiljene opasnosti ili pretnje. To je urođena reakcija.

 

 

 

   Osim realnog, postoji i neurotičan strah kao to su strah od ispita, od komadanja, od uspeha ili neuspeha, od visine, zatvorenog ili otvorenog prostora, od smrti itd.

 

Strah je osećaj koji te udaljava od iskonskog tebe i uruava sopstvenu ličnost.

Strah je takodje negativan osećaj koji se pojavljuje u vezi očekivanja specifične situacije ili objekta.

 

U nastavku ćemo se baviti neurotskim strahovima.

Neurotski strahovi obično su strahovi od određenih ideja i misli u koje osoba veruje, a procenjuje ih kao ugroavajuće, opasne po sebe, ili osećanja kojih se osoba plai.

 

Od straha ne moemo pobeći, već se samo moemo suočiti sa njim.

 

Ukoliko znamo da nas on blokira za neki poslovni napredak ili dostizanje nekog cilja, potrebno je prvo ustanoviti da je on prisutan, biti svestan da strah postoji. Zatim, treba shvatiti da se on moe prevazići jedino suočavanjem i svesnim izlaganje. Treba shvatiti da strah nije trajan, on je prolazan, normalna je pojava, deo je prirode i svake osobe.

 

Da li ja imam strahove? Naravno! Skoro svakodnevno.

 

Ali sve ono čega sam se plaila da uradim zbog ishoda i krajnjeg rezultata, to sam vie puta ponavljala tu akciju slabio je intenzitet straha, da bi na kraju potpuno nestao.

Najčeće se ne plaimo samih situacija poput vonja liftom, visina, javni nastup, upoznavanje, intervju za posao, poziv itd već se bojimo očekivanja, raznih predviđanja koja vrtimo u svojoj glavi, rezultata same situacije tj preduzete akcije.

 

 

 

 

Kako izaći na kraj sa strahom?

Kada smo svesni da on postoji, onda mu ga se svesno izlaemo, suočimo se sa njim. Vrlo dobra tehnika jeste da kontrirate mislima koje vas obasipaju kao rezultat te neke opasne situacije. Znači mislite da će ishod biti pozitivan, zamiljajte lepe situacije do kojih moe doći, zamiljajte ta vas čeka na kraju, koja je nagrada ukoliko odradite ba to čega se plaite. Popričajte sa nekom osobom koja se suočila ba sa tim strahom i kako je ona pregrmela sve to.  Budite u prisustvo osobe koja se suočila sa istim strahom i sluajte je ta vam govori dok pokuavate da se sa strahom suočite. Bilo bi super kada bi ta osoba bila jo i neko stručno lice.

 

Kada biste samo bili svesni koliko nas strah da načinimo neki naredni korak sprečava u razvoju karijere, napredovanju na poslu ili zameni posla, moda započinjanju nekog novog posla. Takođe prevazilaenje  straha od ishoda vodjenja nekog razgovora moe unapredite nae odnose sa voljenom osobom ili sa članovima porodice, prijateljima, poslovnim partnerima. Budite svesni da je strah prisutan i da vas on odvraća od inicijative, od započinjanja nečeg novog, a ako niste srećni trenutnom situacijom onda definitno neto morate menjati. Svaka promena izaziva strah, ali osećaj nakon sprovođenja određenih akcija, započinjanja ali i zavretka određenog razgovora je ono zato vredi suočiti se sa strahom. Zamiljajte koju dobrobit ćete dobiti na kraju!

 

Ukoliko vam treba neko ko će vam pomoći da se suočite sa svojim strahovima, da izađete kao pobednik iz izazovne ili zahtevne situacije, bilo na poslu, braku, među prijateljima, javite mi se.

Uvodni intervju je besplatan.

 

Kontakt

 

+381 63 8 654 597 (Mob, Viber, WhatsApp)

ljubica.jovanovic.coach@gmail.com

 

 

Objavljeno 27.09.2017.

Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie

Saznajte vie