Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie

Prepoznaj prilike u meču i iskoristi ih!

 

Meč treba da počne. Ti se ba i ne oseća sjajno, tlo pod nogama ti podrhtava, u glavi ti je haos. Plepliću se pitanja i podpitanja Kako ću igrati?, Hoću li uspeti da pobedim?, ta će reći tata, trener? pa onda pokuava sa naredbama Ajde saberi se! Igraj, igraj samo! I meč je počeo. Srce lupa kao ludo, lopticu ne oseća kao uobičajeno, noge su spore. Sve to ti odvraća panju od toga ta se deava.

 

Zastani! Udahni duboko i polako izdahni! Fokusiraj se par sekundi između poena na svoje disanje! Dobro je! Rad srca se umirio! Hajde da vidimo ta ćemo sa tim mislima. Napravi plan igre, ukoliko to nisi već uradio pre početka meča (a nadam se da jesi). Ako jesi, podseti se na plan igre i fokusiraj se na to. Znaj da je i tvom protivniku slično, i on se tako oseća. Budi prvi koji je iskontrolisao svoje emocije i misli. Ohrabri sebe!

Budi svestan ta se deava na terenu! U toku meča će se desiti beskonačno puno prilika koje moe iskoristiti u svoju korist. Započnimo sa nekoliko.

 

Prilike u toku gema

 

Kada god osvoji poen u toku gema nemoj praviti predugu pauzu, samo kratku, dovoljnu da se pripremi za naredni poen. Nakon dva uzastopno osvojena poena, opet kratka pauza. Posle trećeg osvojenog, pripremi sebe za gem ili brejk loptu i hrabro napred, bez duih pauza između poena, samo onoliko koliko ti je potrebno da svoje prejake emocije smiri i podseti sebe na plan igre. Kao to prenaglaene negativne emocije nisu dobre, tako isto i prenaglaene pozitivne emocije nisu dobre, obe ne dozvoljavaju da bude u sadanjosti i fokusiran na to ta se zaista deava na terenu. Kada god osvaja poene imaj na umu da u tvom protivniku raste sumnja, polako i nervoza, zato mu ne daj priliku da se sabere. Budi oprezan, ne brzaj, jer s druge strane to moe biti kontra produktivno za tebe. Uzmi sasvim dovoljnu pauzu da sebe pripremi za sledeći poen, samo bez predugog zadravanja. I obrnuto! Kada god izgubi poen, polako između poena. Nakon dva uzastopno izgubljena poena, iskoristi maksimalnu pauzu između. Smiri svoje emocije, iskoriguj svoje greke, iskoristi moć vizualizacije, preokreni negativne misli u pozitivne i napravi plan igre za naredni poen. Imaj na umu da se protivniku uri da zavri gem. Nemoj mu to dozvoliti! Sa duom pauzom, sebe vrati u ravnoteu i ujedno ne dozvoli da protivnik uđe u ritam!

 

 

 

Prilike u toku seta

 

Neki rezultati, za koje najverovatnije nisi bio svestan, imaju veću dinamičku vanost. Tako postoje rezultati kada treba da napravi due pauze između gemova i kada treba da rekonstruie svoju taktiku. Kada gubi 3-0 umesto da se fokusira na poraz i dozvoli svojoj nervozi da te savlada, zastani. Smiri se korićenjem tehnika disanja (one su najdelotvornije kada je neophodno da iskontrolie svoje emocije), ohrabri se i razmisli koji su to protivnikovi nedostaci, gde moe da ga probije. Smisli novu taktiku, napravi novi plan igre i znaj da se protivniku moe desiti da se opusti prerano, te je sada tvoja prilika da preokrene rezultat. Kako ga bude stizao, nemoj se radovati prerano, već stisni. U većini situacija, prilikom izjednačenja protivnik će krenuti da se nervira. Nemoj se sladiti time i opustiti, jer ako mu dozvoli on se vrlo lako moe vratiti u meč. Iskoristi i ovu priliku u svoju korist. Kada god uoči da je protivnik u emotivnom i mentalnom rasulu, pravi kratke pauze između poena i gemova, budi svestan da će zbog svog mentalnog stanja bre greiti, a ti budi strpljiv i pametan. Ne forsiraj, jer ako mu dozvoli da osvoji par poena zaredom, vrlo lako se moe vratiti u igru, a ti to ne eli!

 

Rezultat 4-1 nikako nije rezultat za oputanje, ali većina igrača upravo u ovom momentu se oputa i mislima odlazi u budućnost, u svojoj glavi on je već zavrio ovaj meč. Ali realnost je malo drugačija! Zato, sledeći put kada se nađe pri ovom rezultatu, stisni i privedi set kraju. Isto tako, ako gubi s ovim rezultatom, iskoristi momenat, jer ovo je jo jedna prilika za preokret!!!

 

Mnogo je jo prilika, koje ukoliko si smiren i fokusiran moe sagledati i iskoristiti. Ukoliko dozvoli da te savladaju nervoza, bes, frustracija, negativnost, biće laka meta protivniku! Samopouzdanje je takođe neophodan faktor! Uvek veruj u sebe! Ne dozvoli da protivnik vidi da si mentalno pao i moe se desiti da on bude prvi koji će pući. Ukoliko se desi da si ipak naglo odreagovao, u redu je biti ljut, ali onda brzo umiri sebe. Jedna od glavnih razlika između profesionalaca i juniora je to profesionalci, ili barem većina njih, znaju da se između poena smire i da fokusirani započnu sledeći poen. Kod juniora, emotivno rastrojstvo zna trajati nekoliko poena, gemova, ponekad celi set ili meč. Budi ti taj koji je mentalno stabilniji i jači!

 

Mentalna priprema i razvoj kod tenisera treba započeti pre 14-te godine, a od 14-te treba biti sastavni deo trenanog procesa. Taj period donosi mnoge prepreke, ali i mnogobrojne izazove, psihičke turbulencije, promene. Igrači se osećaju neshvaćeni, ali i nesnađeni. Kada biste zaista sagledali pravu sliku, shvatili biste da čak 90% igre čini mentalnu pripremu, jer od toga kako se igrač oseća, kako razmilja, od nivoa samopouzdanja, koncentracije, odlučnosti, motivacije zavisi kako će igrati.

 

Unapredi svoju mentalnu snagu! Uvodni razgovor je besplatan! Zakai ga odmah!!!