Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

PODIGNI SVOJE SAMOPOUZDANJE

 

 

Za postignuće u bilo kom poslu, kao i u sportu od velikog značaja je samopouzdanje koje u ogromnoj meri definie da li ste uspeni, manje uspeni ili neuspeni.

 

Teniser/ka, koja na teren izlazi kao pojedinac i nosi punu odgovornost za doneene odluke tokom meča, za izbor udaraca, svoje kretanje, razmiljanje, celokupnu igru, pa na kraju i rezultat, neophodno je da ima visoko samopouzdanje.

 

Ono se određuje kao verovanje u sebe, u svoje psiho-fizičke sposobnosti, u kompetentnost izvođenja udaraca i sprovođenja taktika, kao i verovanje u uspeh. Na terenu se ispoljava kroz pripremljenost za meč, spremnost na akciju, kroz odlučnost i ispoljavanje energije, motivacije, kao i kroz bolju prilagođenost zahtevima različitih situacija na treninzima, sparinzima i mečevima.

 

Teniseri/ke sa visokim samopouzdanjem su manje pod dejstvom straha, manje anksiozni, lake prevazilaze stres, bre smiruju nervozu, lake se vraćaju u igru nakon poraza tj gubitka par poena, gema ili seta. Manje se zamaraju i otporniji su na neuspeh. Veruju u sebe, svoj performans, u svoje mogućnosti, sposobnosti i optimistički idu na turnire.

 

 

Kod onih tenisera sa manjim samopouzdanjem, čeće se javlja i to vrlo izraena anksioznost, strah, neverica, sumnja u svoju igru i sposobnosti, pesimizam, negativne misli i negativan razgovor koji vode sami sa sobom, nezadovoljstvo i verovanje da neće uspeti tj da će izgubiti, loe igrati, doiveti poraz...

 

 

Kako samopouzdanje deluje pozitivno na igrače:

 

1. Visoko samopouzdanje omogućuje veću koncentraciju. Ukoliko se osećate spremni, verujete u svoje udarce i u sebe, onda se tokom meča moete fokusirati na prave stvari, na svoju igru. Rasterećeniji ste, pod manjim stresom i strahom i samim tim je koncentracija na viem nivou.

2. Obezbeđuje bolju kontrolu sopstvenih aktivnosti. Osobe sa visokim samopouzdanje ne preispituju sebe, već su sigurni u sebe i mogu kontrolisate svoje aktivnosti tokom meča.

3. Podstiče istrajnost, upornost i ulaganje napora. Neophodna stavka za svakog tenisera koji eli da napreduje, je da bude istrajan, uporan i da ulae 100% napora, ponekad i vie od toga. To je moguće samo ukoliko verujete u sebe.

4. Utiče na određivanje i ostvarivanje ciljeva i nivo elje i motivacije. Teniseri/ke sa visokim samopouzdanjem mogu postavljati ciljeve i krenuti puni elje u akciju kako bi ih i ostvarili. Veruju da mogu stići do cilja, ali i da su koraci do tamo izazovi koji se mogu prebroditi.

 

Samopouzdanje nije konačno odredite i stanje, već osobina koja se razvija i menja. I kod najsamopouzdanijih, profesionalnih tenisera moe doći do pada samopouzdanja, ali oni su svesni toga i treniraju svakodnevno kako bi odrali njen visok nivo. Kod mlađih tenisera, ono moe varirati od meča do meča, ali i od gema do gema, pa čak i od poena do poena.

 

Roditelji i treneri mogu uticati na porast, kao i manja variranja nivoa samopouzdanja, korićenjem pohvala, ali pohvale igre, dobrog udarca, odlične serve, snalaljivosti i pronalaenja dobrog taktičkog reenja, a ne pohvale rezultata. Pohvale u vidu reči, tapanja po ramenu, kroz nagrađivanja, ali ne uvek i samo u finansijskom smislu i zbog pobede, već emotivnih nagrada u smislu osmeha, bodrenja, podrke i nakon poraza Takođe, korićenje nekog vida javnog objavljivanja npr igrač meseca, najbolji server i slično, moe pozitivno uticati na porast samopouzdanja.

 

Na nivo samopouzdanja utiče i postizanje uspeha, te obezbedite i optimalan broj pobeda prijavljivanjem na turnire nieg ranga, kao i sparingovanje sa protivnicima koji imaju manje iskustva i loiju igru.

 

U pojedinim slučajevima, moe se desiti i preterano samopouzdanje. Propraćeno je pogrenim procenama i neadekvatnim očekivanjima u smislu Lako ću ovog dobiti. Prevelika samouverenost dovodi do podcenjivanja protivnika, do nedovoljne motivacije, preteranog oputanja, pada koncentracije, a samim tim i do čećih greaka, pa i do poraza. Lako moe doći do narcisoidnosti, inferiornosti, egocentričnosti, prepotentnosti, uobraenosti.... Ovo moe biti jedan od razloga kada neki autsajder pobedi prvog nosioca. Ovu pojavu treba primetiti na vreme i preduzeti određene mere, kako bi se korigovalo i kako ne bi dolo do neeljenih efekata. Iz tog razloga roditelji i treneri bi se trebalo suzdravati komentara pre početka sparinga ili meča tipa Ovaj je slab, lo igrač, lako če ga dobiti..

 

 

Par načina kako podići nivo samopouzdanja:

 

- Organizovanje dobrog odnosa sparing mečeva i izbora sparing partnera, takođe moe drati optimalan nivo samopouzdanja, a preporučljivo je igrati 25% mečeva sa slabijima od sebe gde se očekuje pobeda, zatim 25% mečeva sa jačima gde se očekuje poraz, ali i porast elje za napredovanjem, kako bi bio sve bolji i bolji i u skorije vreme pobedio istog. 50% mečeva treba odigrati sa otprilike protivnicima jednakim sebi gde bi se trebalo potruditi da bude veći broj pobeda od poraza (od 100% odigranih mečeva, 51% da budu pobede).

- Postavljane kratkoročnih ciljeva, određivanje koraka, stupanje u akciju i ostvarenje istih, pozitivno utiče na porast samopouzdanje. Ciljeve treba postavljati za svoj performans, a ne za rezultat, trebaju biti u sadanjem vremenu, pozitivno formulisani, da budu izazovni, ali i dostini, sa datumom ostvarenja.

- Uvebavanje kontrole negativnih misli i angaovanje pozitivnog razgovora sa samim sobom čini jo jednu kariku u nizu koja će pomoći rastu samopouzdanja. Postoji par koraka ovladavanja ovom vetinom i prvi korak je svesnost. Postati svestan svojih misli. Drugi korak je zaustavljanje negativnih misli, a treći preokret na pozitivan tok razmiljanja.

- Odnos trener roditelj koji treba biti pozitivan i otvoren, usmeren na razvoj igre, a ne na rezultat, jer ukoliko se ostvaruju ciljevi učinka, neminovno će se poboljavati i ishod, odnosno rezultat meča.

- Odnos roditelj-dete je takođe od presudnog značaja, ne samo za samopouzdanje, već za celokupni razvoj igrača kao ličnost. To je već tema za neki drugi blog, ali preporuka bi bila, ukoliko je čitaoc roditelj, da povede računa o odnosu kritikovanja i pohvale, kao i ka čemu su one usmerene, gde ću opet akcenat staviti na igru-performans, a ne na rezultat.

 

Samopouzdanje je vaan, ali ne i dovoljan uslov za postizanje vrhunskih rezultata. Samo po sebi, ono neće to obezbediti. Tek kada se ova osobina nađe u kombinaciji sa drugim poeljnim osobinama i uslovima, moguće je očekivati dobre ili natprosečne rezultate.

 

*Ovde nije uzet u obzir broj sati teniskih treninga, kao ni kvalitet izvođenja istih, koji je jo jedan od vrlo značajnih preduslova izgradnje profesionalne karijere.

 

Rad na sebi je dugotrajan proces i svaki čovek je neophodno da pored sebe ima barem jednu osobu koja ga u potpunosti razume, podrava, ohrabruje i veruje u njega, čak i kada on/ona sami ne veruju u sebe, usmeri na pravi put-put uspeha, ali i nauči da sam sebi prui prvu pomoć kada izađe na teren i kada je tamo sam!

To je zadatak i uloga mentalnog trenera!

Zaista moete ostvariti sve to elite! Verujte u to!

 

 

 

Za rad na mentalnoj strani i razvoj samopouzdanja, zakai svoj uvodni intervju!

Prvi razgovor je besplatan!

Vie informacija moete pogledati ovde >>>>

Saznajte vie