Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Jednostavne tehnike za otklanjanje treme kod tenisera 

 

 

Mnogi igrači imaju problem tj. tremu od izlaska na teren pred meč.

ta je ono to najčeće muči igrače/ice pred sam početak meča?

Koja su im najčeća razmiljanja i dileme?

 

ta ako izgubim, ta će mi reći roditelji ukoliko izgubim?, ta ako ne odigram dobro?, Valjda se neću obrukati, svi drugari sa tenisa će me gledati!, Samo da mi se ne stegne ruka ili ukoče noge!...

 

U većini slučajeva, pre nego to je meč i počeo, misli su im najčeće usmerene ka tome ta će biti ukoliko izgube ovaj meč. Ovakva i slična razmiljanja upravo i doprinesu da im se ruka stegne ili noge ukoče. Kada izađu na teren kao gubitnici, oni su taj meč već unapred izgubili.

 

 

 

 

 

Sada ću vam otkriti dve jednostavne tehnike koje moete sami primeniti. Jedna jeste da kada izađete na teren ili kada sedite i posmatrate prazan teniski teren,  zatvorite oči i zamislite da sada ulazite na meč, da vas posmatraju roditelji, treneri i drugi  igrači, zamislite kako vas bodre i navijaju, a vi ulazite puni samopouzdanja, podignute glave i ramena, potpuno sigurni u sebe.

Druga stvar, koja je takođe vrlo efikasna jeste da barem jednom nedeljno i to kada sparingujete, pozovete na trening neke osobe koje vas nikada nisu gledale npr tetku, ujaka, kuma, drugare/ice iz razreda, znači da zaista kreirate situaciju sličnu onoj koja će vas snaći na meču. Stvorićete sebi  tremu da se dokaete pred njima, to donekle i jeste deo razmiljanja pred sam početak meča, jer vi zaista elite da pokaete sve to znate, da odigrate najbolje to umete i da se dokaete, sebi i drugima. Kada naviknete na tu atmosferu, neće vam biti nita strano da zbilja odigrate odlično i na meču koji vam predstoji.

 

Za jo bolje rezultate u toku igre, stvarajte na treninzima to vie situacija iz mečeva, trenirajte pod pritiskom, jer sve stvari su teke da se urade, dok se ne urade, a onda postaju lake.

 

Jačajte svoj um, svoje telo, izgrađujte jak stav uz pozitivne misli, gajite dobra očekivanja, verujete u sebe i u svoj uspeh i zaista je sve to elite moguće i da ostvarite!

 

Pored tehnike, taktike i kondicije, mentalna strana je četvrta karika u tenisu, koja kada se ojača, teniser moe zaigrati na meču punim potencijalom. Strah i trema najčeće blokiraju racionalna razmiljanja, te teniser obuzet time ne moe se fokusirati na cilj, ne moe analizirati igru protivnika i iskoristiti prilike koje mu se pruaju. Kada je um rasterećen, fokus raste, igrač moe razmiljati, u toku zagrevanja i meča otkriti slabe tačke protivnika i iskoristiti ih u svoju korist.  Takođe, bez mentalnog negativnog naboja, moe i  uivati u igri!

Vie informacija o mentalnim priprema tenisera  moete pogledati ovde >>>>

 

 

Uvodni razgovor je besplatan!

Zakai odmah i suoči se sa tremom i strahovima!

 

ljubica.jovanovic.coach@gmail.com

+381 63 8654 597 (Mob, Viber, WhatsApp)

Objavljeno 19.07.2018.

Saznajte vie

Saznajte vie