Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tennis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

 OSTVARI SVOJE CILJEVE! TI TO MOE!

 

Cilj! ta je to cilj, kako se on postavlja i definie? Da li je cilj isto to i san ili elja?

Cilj je neto te elimo da ostvarimo u ivotu. Cilj je meta, neko odredite ka kome idemo, ka kome ustremljujemo svu svoju snagu i energiju, podređujemo sve oko sebe samo da bismo do njega doli. Razlika između cilja i sna je velika, ali i vrlo mala. Kako sada to? Vrlo jednostavno, san moe postati cilj. Ono to si sanjao kada si bio mali, ono o čemu si matao, to moe postati stvarnost. Potrebno je raditi na tome, ali zaista se san moe ostvariti. Kad si bio mali mislio si da je sve mnogo lake, a sada misli da je sve vrlo teko. Odmah da ti kaem da grei. Nije teko, samo si ti promenio ugao gledanja. Kad si bio mali pomisli da se popne na drvo, poeli da vidi pogled od gore i da bere i jede  trenje. Pogleda stablo, malo razmisli gde i na koju će granu stati i krene, odmah, bez mnogo razmiljanja. Nisi ni pomislio da će pasti, ili ta će biti ukoliko padne ili ta će ti mama i tata reći ako se popne gore i ako padne. I za čas, za koju sekundu ti si već gore. Verovao si u sebe, postavio cilj ispred sebe, ukratko bez dvoumljenja razradio strategiju penjanja i bez straha i bojazni krenuo da se penje. Bre nego to si i očekovao bio si na vrhu. Usput ti se desilo da zastane, pa pogleda dole i pomisli Uh ba je visoko ili Vidi dokle sam stigao . Desilo se moda da si isprljao trenericu ili je pocepao, da moda neku trenju ipak nisi mogao da dohvati. desilo se moda da si procenio da je neka grana isuvie tanka da bi stao na nju, pa si promenio putanju penjanja, moda si čak i sa sasvim druge strane drveta izaao na vrh.  Vrlo brzo si se prilagođavao usputnim promenama i potekoćama, jer si imao cilj, nisi sebi dozvoljavao drugu opciju osim da će uspeti i da će se sladiti trenjicama.

Cilj se sastoji od targeta tj mete, tj konačnog odredita gde će stići ili ta eli da uradi, postigne, postane...Zatim se sastoji od puta do tog cilja kojim mora proći. Put je sastojan od strategije i koraka, ali i od prepreka.

 

Dakle prvi korak je DEFINISATI CILJ!

Pod tim se podrazumeva da cilj zapie, prvo u svoj Kreator uspeha, a onda ga ispii na par parčeta papira i izlepi svuda po  kući. Ukoliko ti je glupo da posetioci ili ukućani gledaju to, onda evo par ideja gde bi sve mogao da ga zalepi. Sa unutranje strane ormana. Tako će svaku jutro kada bira ta će obući, pogledati svoj cilj. Vrlo je vano da je on na nekom mestu gde će ga svakodnevno viđati. Evo jo jednog skrovitog mesta. Ukoliko patike/cipele svakog dana vraća u kutiju pa u cipelarnik, zalepi na dno kutije sa unutranje strane i svaki put kada obuva ili skida patike videće svoj cilj. Podsetiće te gde si poao i zato treba da sa lakoćom prevaziđe sve prepreke koje se na tom putu nameću. Dame, ukoliko imate kutiju za nakit, eto jo jednog mesta. No, ukoliko ti nije glupo, a ne bi trebalo da ti bude, onda jedno parče papira zalepi na uglu ogledala pa će svaki put kad se pogleda da ga pročita, ili/i kod kreveta, pa će svako jutro da dobije dodatnu motivaciju i snagu, a kada pročita pre spavanja mata o već ostvarenom cilju i da zaspi sa tom divnom slikom u glavi. Sve slike koje stvaramo u glavi pribliavaju nam ostvarenje toga to matamo. U momentu dok tone u san, tvoj um sniava frekvenciju, u nekim momentima je na toj frekvenciji koja kreira i utiče na tvoju podsvest, a podstvest utiče na tvoju svest, a na osnovu svesti mi shvatamo koje su nae mogućnosti i na osnovu njih stvaramo dela. Ako ima svoju sobu, zalepi ispisan cilj na ulaznim vratima svoje sobe.

Cilj je potrebno napisati u sadanjem vremenu, sa tačnim datumom ostvarenja. Obrati panju! Neka taj cilj bude tvoj,  a ne cilj tvojih roditelja, siprunika ili nekih trećih lica. Već lično tvoj! Kako bi proverio da li je to zaista ono to ti eli evo jedne kratke vebice. Zatvori oči. Zamisli sebe za 5 godina. Kako vidi sebe? ta radi? Čime se bavi? Kako se oseća? Jesi li srećan to si to to jesi? Ako si sebe zamislio ostvarenog cilja koji si planirao da zapie, onda je to to.

Uvek zapisivanje i čitanje cilja treba biti propraćeno emocijama i vizualizacijom već ostvarenog cilja.

Ovu vizualizaciju ostvarenog cilja radi kad god ti padne motivacija. Jo bolje, ukoliko je bude radio svakodnevno, stepen motivacije verovatno neće imati toliko velike oscilacije.

Veliki, dugoročni cilj sastoji se od puno malih ciljeva. Puno malih ciljeve će te dovesti do jednostavnih zadataka koje će izvravati na svakodnevnom nivou. Kada bude video da napreduje u malim stvarima i da zaista korača ka velikim, shvatiće da je zaista sve moguće. Budi srećan kada ostvari svaki zadatak! A onda odmah u akciju ka narednom!

I da rezimiramo. Zapii svoj sanjani cilj u Kreator uspeha, ali i na vie parčeta papira i polepi celu kuću sa njima. Neka uvek bude na vidnom mestu. Vizualizuj ostvarenje tog cilja. Zaspi sa slikom sebe prilikom ostvarenja istog. No, do cilja postoji put koji treba preći. Tako da ga podeli na srednjeročne i na kratkoročne ciljeve i za svaki kratkoročni cilj postavi korake koje će te dovesti do njihovog ostvarenja. Svi koraci sastoje se od zadataka  koje treba izvravati skoro svakog dana ili svakodnevno. I samo napred!

Naposletku, seti se kako je bilo kad si bio mali. Poeli da se popne na drvo, malo razmisli kako će to uraditi i krene, ne razmiljajući o neuspehu kao opciji niti o posledicama. Sada, kada si odrastao priupitaj tog starijeg sebe ta bi mu ono malo dete reklo. Reklo bi ti: Pa ta i ako padne? Pa ta i ako ne uspe iz prvog pokuaja? Pa ta ako mora da menja putanju i na toj putanji odluke? Pa ta? Ajde! Kreni! Moe ti to!

Za pomoć pri postavljanju ciljeva, određivanju strategije, koraka i zadataka koji će te dovesti do ostvarenja istih, kao i pomoć pri motivaciji, upornosti i istrajnosti,  stojim na raspolaganju. Vie o sesijama moete pogledati ovde >>>>

Zakai uvodni intervju i započni rad na sebi!

Pri ostvarenju nekih ciljeva mogu se javiti i razne blokade, poput osećanja krivice, grie savesti ili raznih ograničavajućih uverenja! Tu sam za tebe da zajedno otklonimo iste i da ostvari u ivotu sve ono to zaista i zasluuje!

Prvi uvodni razgovor (intervju) je besplatan i odrava se online!

ZAKAI GA ODMAH!!!

+ 381 63 8 654 597 (Viber, WhatsApp, Skype)

Objavljeno 10.09.2019.

Saznajte vie