Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tennis koučing

Koučing

Radionice

Kontakt

Koraci koji vode ka ostvarenju ciljeva

 

Napomena: Ovaj blog post je namenjen teniserima i teniserkama. Ukoliko niste iz te brane, blog na istu temu moete pročitati ovde >>>>

 

Cilj! ta je to cilj, kako se on postavlja i definie? Da li je cilj isto to i san ili elja?

 

Cilj je neto to elimo da ostvarimo u ivotu. Cilj je meta, neko odredite ka kome idemo, ka kome ustremljujemo svu svoju snagu i energiju, podređujemo sve oko sebe samo da bismo do njega doli. Razlika između cilja i sna je velika, ali i vrlo mala. Kako sada to? Vrlo jednostavno, san moe postati cilj. Ono to si sanjao kada si bio mali, ono o čemu si matao, to moe postati stvarnost. Potrebno je raditi na tome, ali zaista se san moe ostvariti. Kad si bio mali mislio si da je sve mnogo lake, a sada misli da je sve vrlo teko. Odmah da ti kaem da grei. Nije teko, samo si ti promenio ugao gledanja. Kad si bio mali pomisli da se popne na drvo, poeli da vidi pogled od gore i da bere i jede  trenje. Pogleda stablo, malo razmisli gde i na koju će granu stati i krene, odmah, bez mnogo razmiljanja. Nisi ni pomislio da će pasti, ili ta će biti ukoliko padne ili ta će ti mama i tata reći ako se popne gore i ako padne... I za tili čas, za koju sekundu ti si već gore. Verovao si u sebe, postavio cilj ispred sebe, ukratko bez dvoumljenja razradio strategiju penjanja i bez straha i bojazni krenuo da se penje. Bre nego to si i očekovao bio si na vrhu. Usput ti se desilo da zastane, pa pogleda dole i pomisli Uh ba je visoko ili Vidi dokle sam stigao. Desilo se moda da si isprljao trenericu ili je pocepao, da moda neku trenju ipak nisi mogao da dohvati, desilo se moda da si procenio da je neka grana isuvie tanka da bi stao na nju, pa si promenio putanju penjanja, moda si čak i sa sasvim druge strane drveta izaao na vrh.  Vrlo brzo si se prilagođavao usputnim promenama i potekoćama, jer si imao cilj, nisi sebi dozvoljavao drugu opciju osim da će uspeti i da će se sladiti trenjicama.

 

 

 

Dakle, cilj se sastoji od targeta tj. mete, tj. konačnog odredita gde će stići ili ta eli da uradi, postigne, postane... Sastoji se i od puta do tog cilja kojim mora proći, kao i od strategije i koraka, ali i od mnogih prepreka na tom putu.

 

Dakle prvi korak je DEFINISATI CILJ!

 

Pod tim se podrazumeva da cilj zapie, prvo u svoj Kreator uspeha, a onda ga ispii na par parčeta papira i izlepi svuda po  kući. Ukoliko ti je glupo da posetioci ili ukućani gledaju to, onda evo par ideja gde bi sve mogao da ga zalepi. Sa unutranje strane ormana. Tako će svako jutro kada bira ta će obući, pogledati svoj cilj. Vrlo je vano da je on na nekom mestu gde će ga svakodnevno viđati. Evo jo jednog skrovitog mesta. Ukoliko patike svakog dana vraća u kutiju pa u cipelarnik, zalepi na dno kutije sa unutranje strane i svaki put kada obuva ili skida patike videće svoj cilj. Podsetiće te gde si poao i zato treba da sa lakoćom prevaziđe sve prepreke koje se na tom putu nameću. Devojčice, ukoliko imate kutiju za nakit, eto jo jednog mesta. No, ukoliko ti nije glupo, a ne bi trebalo da ti bude, onda jedno parče papira zalepi u uglu ogledala pa će svaki put kad se pogleda da ga pročita, ili/i kod kreveta, pa će svako jutro da dobije dodatnu motivaciju i snagu da izdri 4 sati treninga, dva sata kondicije i sat vremena mentalnog treninga, a kada ga pročita pre spavanja, moći će da mata o već ostvarenom cilju i da zaspi sa tom divnom slikom u glavi. Sve slike koje stvaramo u glavi pribliavaju nam ostvarenje toga to elimo. U momentu dok tone u san, tvoj um sniava frekvenciju, u nekim momentima je na toj frekvenciji koja kreira i utiče na tvoju podsvest, a podstvest utiče na tvoju svest, a na osnovu svesti mi shvatamo koje su nae mogućnosti i na osnovu njih stvaramo dela. Ako ima svoju sobu, zalepi ispisan cilj na ulaznim vratima svoje sobe. Jo bolje i efektivnije bi bilo da i nacrta sebe sa trofejom u ruci ili nalepi sliku svog uzora npr Novaka Đokovića kako podie pehar. Kada to vidi, zamisliće sebe. Stvaraj to vie takvih slika u svojoj glavi.

 

 

Kako se  zapisuje cilj?

 

Cilj je potrebno napisati u sadanjem vremenu, sa tačnim datumom ostvarenja. Obrati panju! Neka taj cilj bude tvoj,  a ne cilj tvog tate, mame ili neke treće osobe. Već lično tvoj! Kako bi proverio da li je to zaista ono to ti eli evo jedne kratke vebice. Zatvori oči. Zamisli sebe za 5 godina. Kako vidi sebe? ta radi? Čime se bavi? Kako se oseća? Jesi li srećan to si to to jesi? Ako si sebe zamislio kao ampiona, ili ostvarenog cilja kojeg si planirao da zapie, onda je to to. 

Primer kako bi trebao izgledati jedan sanjani cilj.

Krajem sezone 2023. ja sam prvi na ITF rang listi!

 

 

 

Uvek zapisivanje i čitanje cilja treba biti propraćeno emocijama i vizualizacijom već ostvarenog cilja. 

Ovu vizualizaciju  ostvarenog cilja radi kad god ti padne motivacija. Jo bolje, ukoliko je bude radio svakodnevno, stepen motivacije verovatno neće imati toliko velike oscilacije.

 

Sada kada si definisao svoj dugoročni, sanjani cilj, on ti izgleda mnogo daleko i neminovno je potrebno dosta vremena da se on ostvari. Koji su to koraci koje treba preduzeti kako bi motivacija zaista trajala dugo? Vrlo jednostavno! Postavi kratkoročne ciljeve! Postavi cilj koji eli postići za 2 godine. Zatim za godinu dana! I naposletku cilj koji eli postići za 3 do 6 meseci tj. do kraja letnje ili zimske sezone.

Kada definie kratkoročni cilj  (sve ih ima na jednom mestu zapisane) onda postavi sebi pitanje: Koji je prvi korak koji će me dovesti do ostvarenja prvog kratkoročnog cilja? Npr povećati ulaznost prvog servisa sa 50% na 70%. Kako će to postići?  Napravi svoju samoanalizu. Oceni svoje udarce, svoju tehniku, taktiku i mentalitet. Gde si najjači, a gde najslabiji? ta treba da uradi prvo kako bi popravio ulaznost prvog servisa? Ulaznost prvog servisa sam dala kao primer, a vi za sebe odredite prvi korak, drugi korak i svaki naredni. Onda za svaki korak odredi zadatke koji će te odvesti do svakog narednog koraka. Svaki put kada uradi neki zadatak, pređe neki korak ili ostvari cilj, čestitaj sebi. Počasti sebe sa nečim, bio to neki obrok, druenje sa dragim prijateljem, ta god, ali za svaku akciju koju si sproveo u delo primi zasluge, jer ti si za to zasluan i ja ti čestitam na tome! Veliki, dugoročni cilj sastoji se od puno malih ciljeva. Puno malih ciljeve će te dovesti do jednostavnih zadataka koje će izvravati na svakodnevnom nivou. Kada bude video da napreduje u malim stvarima i da zaista korača ka velikim, shvatiće da je zaista sve moguće. Budi srećan kada ostvari svaki zadatak! A onda odmah u akciju ka narednom!

Poenta je da svakog dana bude malo bolji od prethodnog. Meri svoj uspeh! Meri svoje mogućnosti, jer često se desi kada postignemo i ostvarimo neki cilj da olako pređemo preko njega kao da to nije nita. A ustvari je mnogo. Pa ti si bio dosledan i koračao sigurnim koracima ka ostvarenju svakog kratkoročnog cilja i iza svakog stoji tvoj trud, rad, upornost... I zna ta? Ako si uspeo da ostvari prvi cilj, uspeće i svaki naredni! Zato je veoma bitno da ih zapie i da napravi jednu tabelu gde će upisivati ostvarene ciljeve. Kako koji cilj ostvari prepii ga u tabelu ostvarenih ciljeva. To će ti dati vetar u leđa kada naiđe na prepreku prilikom ostvarenja nekih od narednih zadataka, koraka ili ciljeva. Ostvareni ciljevi će ti povećati samopouzdanje, pa kada god se oseti nemoćnim ili manje vrednim od drugih tenisera tvojih godina, otvori tabelu ostvarenih ciljeva i pročitaj svoje postignute uspehe i rezultate. Kako ne bih startovao sa praznom tabelom, jer si tek sada počeo da zapisuje svoje ciljeve, napii u njoj minimum 3 postignuta uspeha do sadanjeg momenta. Ja ti ih od srca čestitam na njima i veruj u sebe. Čak i kada ne veruje, kada ti ponestane vere,  radi sve to treba da radi i uspeh neće izostati.

I da rezimiramo. Zapii svoj sanjani cilj u dnevnik(Kreator uspeha), ali i na vie parčeta papira i polepi celu kuću sa njima. Neka uvek bude na vidnom mestu. Vizualizuj ostvarenje tog cilja. Zaspi sa slikom sebe prilikom ostvarenja istog. No, do cilja postoji put kojim treba preći. Tako da ga podeli na srednjeročne i na kratkoročne ciljeve i za svaki kratkoročni cilj postavi korake koje će te dovesti do njihovog ostvarenja. Svi koraci sastoje se od zadataka  koje treba izvravati skoro svakog dana ili svakodnevno. I samo napred!

 

Na putu ostvarenja ciljeva, naići će na mnoge prepreke koje je neophodno prebroditi, ali to je tema nekog drugog bloga. Zapamti, ti si jedini putnik na tvom putu uspeha! Naravno, tu je i ceo tvoj tim, ali na kraju samo ti izlazi na teren, uzima reket u ruke i igra!

Naposletku, seti se kako je bilo kad si bio mali. Poeli da se popne na drvo, malo razmisli kako će to uraditi i krene, ne razmiljajući o neuspehu kao opciji niti o posledicama. Sada, kada si odrastao priupitaj tog starijeg sebe ta bi mu ono malo dete reklo. Reklo bi ti: Pa ta i ako padne? Pa ta i ako ne uspe iz prvog pokuaja? Pa ta ako mora da menja putanju i na toj putanji odluke? Pa ta? Ajde! Kreni! Moe ti to!

 

U vezi rada posvećenog  jačanju tvoje mentalne strane i pomoći prilikom postavljanja ciljeva, kao i definisanja koraka koje treba preći radi ostvarenja istih, moe se vie informisati ovde>>>>

 

Objavljeno 12.09.2019.

Blog

Saznajte vie