Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie

Koncentrii se II deo

 

Roditelji, koncentracija se moe i mora naučiti!

 

Dragi roditelji, ovaj blog je namenjen vama. Kroz razne tehnike u prethodnim blogovima, vie sam se obraćala igračima, te ovom prilikom elim koju reč da uputim vama. Mnogi od vas su u ovo doba, doba korone uvideli značaj nekih porodičnih vrednosti, vie nego to su toga bili svesni ranije, a prilika da se ovo vreme iskoristi za dobrobit očuvanja zdrave porodice je na prvom mestu za opstanak celog čovečanstva. Na putu razvoja svake ličnosti, decu treba jo od malih nogu naučiti usmeravanju i dranju panje, strpljivosti i odlučnosti koje su samo neke od osobina i delova ličnosti neophodne za postizanje uspeha u ivotu.

 

Počeću sa izjavom Detlef Timpa, kolskog psihologa iz Gelzenkirhena Decom se morate baviti. Ona uče najpre u porodici da se na neto due koncentriu ručak, čitanje naglas ili u igrama za tablom. Njegov kolega Volfgang Bergan u svojoj knjizi Samo roditelji mogu stvarno da pomognu naglaava: Počinje tako to moraju da nauče da za stolom sede sve dok drugi ne zavre sa ručkom. Takve socijalne navike se, međutim, upranjavju sve manje poto deca ostaju preputena sama sebi. Ona svoje uzore nalaze u medijima, uglavnom se radi o superiornim vetačkim likovima koji svakom sposobnoću ovladavaju trenutno. Kada se deca orjentiu prema njima, moraju da doive neuspeh.

 

 

Mnogi od vas sada imaju priliku da skoro sve obroke jedu zajedno, porodično za stolom, te eto prvog zadatka za sve roditelje koji ele da svom detetu pomognu pri razvoju koncentracije i strpljenja. Uticaj medija je sada najveći tokom cele nae istorije i korićenje mobilnih telefona, iPod-a, tableta i sličnih uređaja, po mnogobrojnim studijama pokazuju da mnogo utiču na smanjenost intelektualnih sposobnosti dece, čak i odraslih. Nije slučaj samo kod dece da se ovi uređaju koriste tokom obroka ili da se pouruje sa jelom, kako bi se to pre vratilo igranju igrica, praćenju youtubera i slično. Te zadatak koji će biti izazovan i za vas i za vau decu, koliko god godina oni da imaju, da li 6 ili 16, je isti. Odredite barem jedan obrok u toku dana koji ćete svi zajedno, porodično za stolom jesti bez korićenja mobilnih i sličnih uređaja, uključujući i TV. Dok se jede, koncentracija je na ono to se radi i dok svi ne zavre obrok, niko ne ustaje sa stola. Osim toga to se na ovaj način uči usmeravanje panje na jednu određenu radnju, uči se i strpljivost, suzdravanje od korićenja medija kao i stavljanje obaveza iznad zadovoljstva to će puno pomoći u budućnosti na putu uspeha gde je neminovno neophodno da se prvo zavre obaveze (u vezi kole, posla, sporta) pa tek onda se moe priutiti zadovoljstvo. Nadam se da ćete ovu rutinu nastaviti da primenjujete i kada se vanredno stanje zavri, jer osim navedenih stvari, ova navika učvrćuje porodične odnose, veze unutar porodice i ljubav između članova jednog domaćinstva.

 

Trudeći se da ovaj blog ne bude predugačak, izdvojiću jo par akcija sa kojima moete startovati odmah, ali imajte na umu da je koncentracija neto to se razvija i za to treba napraviti plan kratkoročnih, srednjeročnih i dugoročnih aktivnosti koji neće biti deo ovog bloga. Odlična knjiga koju moete pročitati ukoliko elite vie da se informiete o tome jeste Koncentracija autorke Petre Torbric.

 

Čitanje. Čitanje povezuje govor i razmiljanje. Maloj deci, bukvalno od rođenja pa do 10-te, 12-te godine treba uvesti jednu korisnu i lepu naviku a to je čitanje pred spavanje. Naalost, samo 12% roditelja neto čita deci uzrasta do 12 godina, a studije su pokazale da čitanje za laku noć razvija moć mate, vizualizacije tj stvaranje unutranjih slika i motivie. Sledeći korak jeste da naučite decu da sama čitaju pred spavanje tiho ili u sebi, bez prisiljavanja da čitaju naglas ili da sriču. Slova se lake sastavljaju u reč, a reči u rečenice koje se lake i jasnije mogu razumeti, izvizualizovati i sklopiti u celinu ukoliko se čita u sebi, a ne naglas. Ukoliko ste deci čitali pre spavanja, ova navika da oni sami čitaju će se desiti sasvim prirodno i normalno kao posledica prethodne radnje.

 

Divne stvari koje moete raditi sa decom jeste učenje napamet, koje se u poslednje vreme delimično ili potpuno zapostavilo, a ono jača razumevanje i koncentraciju. Zavisno od uzrasta prilagodite pesme koje ćete učiti sa decom napamet.

 

Ispričajte detetu neku priču, sa poučnim zavretkom, pa onda traite od deteta da vam je prepriča.

 

Pisanje i crtanje! Ono to mnogobrojne aplikacije za crtanje i pisanje omogućavaju, smanjuje detetov potencijal, razvija lenjost i podrava obrazac da se sve mora odmah i sa lakoćom uraditi. A ivot ba i nije takav, kao ni razvojni put uspeha u bilo čemu, pa tako i razvojni put teniskih ampiona. Po mnogim psiholozima pisanje i crtanje rukom je jedan od najznačajnijih vebi za koncentraciju, orjentaciju, vizuelno pamćenje. Igrajte sa vaim detetom sudoku, ispiite mu neku zagonetku sa kombinacijom slova i sličica, razne slagalice, lavirint gde kuca nalazi put do koske, bojanke u kojima je potrebno spojiti tačkice kako bi se napravio oblik neke ivotinje pa obojiti isti su samo neki predlozi kako da svome detetu pomognete da razvije koncentraciju, ali i strpljivost.

 


Deca se moraju naučiti da se uvek ispočetka motiviu, treba da steknu saznanje da se isplati potruditi se, da nauče da savladaju prepreke i istrpe neuspehe, to je teak i vrlo izazovan zadatak svakog roditelja u ovom potroačkom drutvu gde je akcenat stavljen na brzo zadovoljenje potreba. Pohvala je jedan od najmoćnijih alata za to. Pohvalom činite da vae dete bude ponosno na sebe i motivisano u većoj meri, nego ukoliko obećate nagradu za postignut uspeh. Pohvalite dete kada neto uspe, i imajte na umu da treba vie pohvaliti napor, nego konkretan uspeh.

 

Uvedite nove rutine i navike u svoje svakodnevnice, jer se decom zaista treba baviti. Postavite jasne ciljeve pred sobom, ali postavljajte i jasne zahteve detetu, samo vodite računa da oni nisu preterano veliki, jer preambicioznost roditelja kod postavljanja zahteva i obaveza u prevelikoj meri mogu dovesti do smetnji u koncentraciji. Roditeljstvo je neto to je najdivnija ulogu koju ste u svom ivotu dobili, te učinite da ono bude mudro.

 

Ukoliko elite da radite na svom ličnom razvoju, ili unapređenju odnosa unutar porodice, budite slobodni i kontaktirajte me. Za razvoj mentalne oblasti tenisera i edukaciju roditelja na tom putu moete se vie informisati na http://www.ljubicajovanovic.com/index_files/tenis_koucing.htm

 

Saznajte vie