Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Fokus na prave stvari

 

 

Česta pojava u tenisu, kao i vrlo česta rečenica roditelja i trenera jeste Fokusiraj se! Vrati fokus! Fokusiraj se na prave stvari! Koncentrii se!

Ovde se kod igrača, pogotovo ukoliko dobijaju ovakve i slične instrukcije u toku meča, moe desiti upravo suprotno. Pitate se zato? Zato to se kod ove instrukcije postavljaju 3 nepoznata zadatka pred dete!

1. ta je fokusiranje?

2. Kako da se fokusira tj kako da vrati fokus? i

3. Koje su to prave stvari na koje se treba fokusirati?

 

U narednom tekstu daću vam odgovore na ova pitanja.

 

Fokus je mentalna uravnoteenost, sabranost, ozbiljnost, smirenost, hladnokrvnost, usredsređenost, usmerenost, pribranost, prisebnost iliti koncentrisanost.

 

Fokusiranje znači usmeravanje panje na samo jednu stvar, nasuprot multitaskingu koji usmerava panju na vie stvari istovremeno.

 

Često igrači dobijaju instrukcije poput: Pazi na rad nogu; Vodi računa o zamahu; Pravi pauze između servisa; Kreći se bre po terenu; Vraćaj se na sredinu; Napadaj; Dri loptu duboko! i sl. A odmah nakon toga dobiju instrukciju Fokusiraj se!. ta se deava u glavama mladih tenisera? Preovladavaju misli poput Na ta od svega ovoga da se fokusiram, kada treba da mislim o hiljadu stvari?! Ovo je samo jedna od mnotvo njihovih dilema. I onda dolazi do preopterećenja uma, to povećava pritisak, prouzrokuje nervozu, zatim  dolazi do vidljivih greaka u toku igre, pa sledi samokritika, samoosuđivanje, izgubljen gem, set i meč. Nakon toga pad samopouzdanja, osećaj krivice, pad motivacije i tako dalje...

Treninzi slue da se igra uveba, a na meču teniser/ka treba da pokae ono to zna! Pustite ga/je da igra! Fokus treba biti na samo jednoj stvari, a to je njegova/njena igra, koju bez razmiljanja treba da primeni i uiva u njoj. Previe razmiljanja i previe truda je često kontraproduktivno i zna biti blokirajući faktor!

Igrači/ce verujte u sebe! Roditelji verujte u svoje dete! Treneri verujte u svog igrača/icu! Pustite dete da igra! Pa tenis je igra!

 

Jo jedno od često postavljenih pitanja igrača/ica jeste Kako da se fokusiram kada mi misli lutaju, kada me već uhvati nervoza? Postoje razne tehnike vraćanja panje, a jedna od njih je drati punu panju na loptici! Zatim, izvebati dobro poznato stanje BITI U ZONI, jer tada je igra savrena! Tada se loptica kreće sporo i igrač/ica ima vremena za sve, i da se dobro postavi i da napravi dobar zamah i da sve odradi ba onako kako njegovo/no telo hoće, a to je nabolje reenje u datom momentu. U tom momentu telo i um je dolo do stanja potpunog poverenja, pa ako igrač sebe moe da dovede u to stanje, onda dopustite mu/joj da igra! Jer tenis je samo igra!

Koje su to prave stvari na koje se treba fokusirati?

Kada je fokus na pogrenim stvarima igrač/ica ne igra svojim punom kapacitetom, a to prouzrokuje brojne probleme poput stresa, frustracije, nenapredovanja, kao i nemogućnost analize meča i sprovođenje taktika. Fokusiranje na prave stvari dovodi do oputanja, koncentracije, odlične analize meča, taktiziranja...

Koje su to stvari koje teniseri/ke mogu kontrolisati, a koje ne?

Igrači/ce mogu kontrolisati svoju igru! Tempo igre! Izbor udaraca...

Koje su to stvari koje se ne mogu kontrolisati?

Ne moe se kontrolisati igra protivnika! ivotna sredina pod kojom podrazumevam vetar, sunce, padanje senke, kia... Nepredviđene situacije na terenu poput neca, linije i sl! reb!

Postoje razne tehnike kako zaustaviti negativne misli kada igrač/ica počinje da se nervira zbog stvari koje ne moe kontrolisati, ali zapravo najlake je da se samo u toku igre zapita Da li ja mogu ovo kontrolisati ili ne? Ukoliko je odgovor NE, vratiti fokus na svoju igru, veru u svoje sposobnosti i cilj koji je igrač/ica postavio/la pred sobom!

Mnogo vremena, tj tokom cele igračke karijere, na teniskim treninzima radi se na usavravanju udaraca, tehnike i taktike, na kondicionim treninzima veba se kretanje i fizička izdrljivost, a um? Odakle potiče svaka naredba data telu? Iz uma! Tenis se kao i svaki drugi sport sastoji iz 4 oblasti: tehnike, taktike, fizičke i mentalne pripreme. Kako se stalno vebaju i unapređuju udarci, tako je potrebno vremena izvebati um tako dobro kao to je izvebano i  telo! I stalno ga razvijati i unapređivati! Fokusiranje je deo mentalnog treninga, koji je sastavni i neophodan deo svakog uspenog tenisera/ke.Učeći da se fokusira i koncentrie tokom igre, teniseri/ke razvijaju vetinu koja će pospeivati njegov/njen učinak i u svim ostalim aspektima ivota. Za ovladavanje ove vetine neophodno je vebanje! Za vie informacija o mentalnim treninzima tenisera pogledajte >>>>

 

 

Objavljeno 28.08.2018.

Saznajte vie

Saznajte vie