Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie

Saznajte vie

DOBIJENI MEČ SI IZGUBIO!

 

Ovaj blog je namenjen svima, i igračima i trenerima, kao i roditeljima.

 

Odmah na početku elim napomenuti da postoji verovatnoća da se neki od roditelja neće u potpunosti sloiti sa mnom, moda i po neki trener, a desiće se da se i neki igrač zapita da li ovo napisano u narednim rečenicama ima smisla.

 

- Fokus na rezultat, na pobedu ili poraz ne treba biti prisutan u toku meča. On opterećuje, vri pritisak na igrača i sklanja fokus sa onoga na ta igrač tokom meča treba biti fokusiran -

 

Većina roditelja, igrača i trenera eli pobedu. I ja se apsolutno slaem sa time. To i jeste neki krajnji cilj, ali POBEDA nikako ne sme biti cilj broj 1.

 

 

Puno puta sam čula kako se dobijeni meč izgubio, a zapravo meč je dobijen tek kada se poslednji poen zavrio. Mnogo puta se desilo vođstvo u meču i onda je protivnik uspeo da preokrene rezultat i igrač se posle toga nije mogao vratiti i gubi meč. Najčeći razlog poraza su upravo misli ovog tipa Dobijeni meč će izgubiti! Čim započnu ove misli, sledi nervoza i zaista i gubitak meča. Igrač je ostao u prolosti, jer je pri npr 4:2 izgubio gem, dva i počeo da razmilja kako je vodio i kako će sada izgubiti. Nakon par puta ponavljanja ovakvih situacija kroz dva, tri meča on počinje da veruje u to da će sledeći put pri ovakvom rezultatu iako vodi ipak izgubiti. Negativne misli, ustaljen obrazac ponaanja, odnosno ponavljanja kao i okrivljivanje sebe sada postaje sastavni deo ličnosti ovog igrača, to svakako nije eljeno stanje. Ako ste roditelj ili trener koji čita ovo nikada nemojte izgovoriti naglas Dobijeni meč si izgubio! jer to nije istina i jer moe da ostavi velike i duboke posledice na vae dete odnosno vaeg igrača. Ukoliko ste teniser/ka onda zaboravite na ovu rečenicu jer je ona zaista la. Ne moe dobijeni meč da se izgubi. Dobijeni meč je gotov, a meč kada je zavren onda se zaista nita vie tu ne moe promeniti. Dokle god nije odigrana i zavrena meč lopta, vi moete neto uraditi i preokrenuti meč ponovo u svoju korist. Dakle, ove misli u toku meča zarobljavaju igrače u prolost i alju ga u neeljenu budućnost, a igrač u toku meča mora biti uvek u sadanjosti, uvek spreman i fokusiran samo na naredni poen. Takođe, ove misli su negativnog karaktera i upravo takvu budućnost i prognoziraju negativnu, odnosno poraz.

 

 

Koliko puta ste imali priliku da gledate kako profesionalci iz top 10 imaju meč loptu, pa izgube taj meč? Dakle, zaista meč nije dobijen sve dok se i poslednji poen nije zavrio.

 

Ono to je najvanije jeste da igrač registruje rezultat, bude svestan rezultata, ali ne i opterećen njime.

 

Igrači sa vie iskustva znaju da igraju sa rezultatom. Evo par primera koje i vi moete iskoristiti i koje vam mogu pomoći i biti od velike koriste u toku meča.

 

1. Va protivnik je napravio par uzastopnih greaka i počinje da pokazuje znake nervoze (ili ih moda veto skriva), ali to je momenat kada treba da budete svesni svoje psiholoke prednosti i iskoristite je. Između poena u tim momentima ne treba da pravite dugačke pauze kako biste izbegli mogućnost da se va protivnik vrati u igru. Tada je on/ona uao u niz greaka pa pustite ga/je da grei. Naravno, nećete proputati prilike da poentirate, ali ne treba u tim momentima ni da preuzimate preveliki rizik.

 

2. Uzeli ste brejk i sada se osećate da ste u rezultatskoj prednosti! Greka!!! Upravo taj osećaj olakanja i oputanja kotaće vas da odmah u narednom gemu vi izgubite svoj servis gem. Nakon to ste brejknuli vaeg protivnika, imajte na umu da je on sad ljut i eli da se osveti i on u narednom gemu pojačava svoju igru kako bi vratio brejk. Ukoliko se vi opustite, on će uspeti u tome. Dakle, posle brejka nemojte misliti da ste u rezultatskoj prednosti, jer vas moe kotati vaeg narednog servis gema. Budite svesni da ste naljuti svog protivnika i da samo treba da nastavite da igrate po svom planu igre. Znači, nikako fokus na rezultat, već na plan igre i to pred svaki naredni poen.

 

3. Vodite 4:1 i mislite da je set već gotov, da ste već pobedili, da ga imate! Greka!!! Nema oputanja sve do poslednjeg poena.

 

4. Ali ako ste vi taj koji gubi 1:4 moe se desiti da se va protivnik sada oputa te je upravo pri tom rezultati ili pri rezultatu 2:5 momenat da proanalizirate koje su to protivnikove mane i nedostaci, da smislite novi plan igre i iskoristite ovaj momenat njegovog oputanja kako biste rezultat preokrenuli. Znači, samo registrujete rezultat, napravite novi plan igre i igrate po njemu, bez opterećanja da gubite.

 

5. Ovaj primer se nadovezuje na prethodni. Gubili ste 2:5 i stigli ste svog protivnika. 5:5 je. Vi ste sada srećni jer ste ga stigli, zadovoljni ste sobom jer ste to uspeli i zarobljavanjem u tim mislima za tili čas ste izgubili set sa 5:7. Ako ste ga stigli, pa onda pritisnite do kraja! Samo se drite svog plana igre i poen po poen. Nemojte ostati zarobljeni u prolosti!

 

Iz prethodnih primera, kojih u meču ima jo mnogo, moete uvideti da se ni u jednom momentu ne treba mislima zarobiti u prolosti niti vam i jedan rezultat obećava i garantuje budućnost. Tenis je igra koja nije vremenski ograničena, već se igra do osvajanja 2 ili 3 seta, a moe trajati 2,3,4 ili vie sati.

 

Ono to je najvanije jeste da u toku meča, između poena, odmah nakon zavrenog poena naučite da smirite i kontroliete svoje misli i emocije (postoje razne tehnike za ovo, a najprimenjivije tehnike za dranje emocija pod kontrolom su tehnike disanja), zatim da registrujete rezultat i smislite plan igre za sledeći poen i tik pred početak poena sebe dovedete u stanje maksimalne pripremljenosti za poen koji počinje (ovo se postie koracima mentalne pripreme pred servis ili ritern).

 

Uvek se trudite da budete fokusirani na unutranju motivaciju, jer se tenis igra iz ljubavi. Vi tenis volite, pa onda uivajte u tome. Roditelji, da li elite da vae dete bude srećno ili da pati? Kada igrač nauči da ovlada svojim mislima i osećanjima, bez nametanja grie savesti i krivice, ono moe uivati dok igra. Igrač koji igra bez preteranog pritiska moe igrati svoju igru, a ako je ta igra bolja od protivnikove onda će i pobediti.

 

Borbenost do kraja meča, motivacija, igranje sa rezultatom, fokusiranje i koncentracija, dranje emocija pod kontrolom, podizanje samopouzdanja, upravljanje negativnim mislima i mislima koje su vezane za rezultat, odnosno za pobedu ili poraz su deo mentalnih treninga koje igrač u kontinuitetu treba da unapređuje.

 

 

Tenis je sastavljen iz četiri oblasti: tehnike, taktike, kondicione i mentalne pripreme. Napravite sinhronizaciju ovih oblasti i uvedite i mentalne treninge u deo trenanog procesa. Vie o teniskim mentalnim trenizima moete pročitati ovde >>>>