Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Tri osnovne stvari neophodne za dobar početak meča

 

Svi znamo da igrač treba da ima dobru tehniku i izvebane udarce za ta se brine teniski trener. Takođe mora biti fizički spreman za meč, za ta se u većini slučajeva treba pobrinuti kondicioni trener, ali i teniski trener kroz dinamiku i stvaranje sličnih uslova na treninzima kao na mečevima. No, osim tehnike i fizičke pripreme, teniski trener osmilja taktike i strategije koje igrač treba da sprovede u delo u toku meča. I sve se ovo izveba, igrač je u odličnoj formi, ima savrenu tehniku, dobro osmiljene i uvebane taktike, ali kada meč počne, sve se to raspadne i padne u vodu. Igrač prosto ne moe da se pokupi, pa jo kreće sa psovkama, samokritikama, osuđivanjem, bacanjem reketa... Razlog tome je to se nije dovoljna panja posvetila mentalnoj pripremi igrača. Iz tog razloga, treba raditi na mentalnoj snazi i zadovoljiti tri osnovne stvari, kako bi igrač uao u meč potpuno mentalno spreman.

 

 

Tri osnovne stvari koje su preduslov dobre igra na meču jesu:

1. Da igrač ima visoko samopouzdanje,

2. Da je motivisan i

3. Da uđe u meč rasterećen tj. bez pritiska.

 

Samopouzdanje je neto to se gradi i stiče vremenom, nikako nije urođeno. Igrač sa visokim samopouzdanjem je istrajan, uporan, usmeren na traenje boljih reenja, usmeren ka cilju i daje sliku moćnog igrača koji je spreman da da svoj maksimum. Bez straha je i sumnji!

Koliko će igrač uloiti truda i napora zavisi od toga koliko je motivisan. Jako motivisan igrač ima volju da se bori, da preokrene rezultat, čak i da igra van svojih mogućnosti, da nadmai samog sebe. Neki od načina podizanja motivacije su: vizualizacija ostvarenog cilja, razne nagrade emotivne i materijalne prirode, gledanje raznih motivacionih klipova i videa, afirmacije i slično.

Kako bi zaista mogao da pokae svoju igru, neophodno je da igrač uđe u meč bez pritiska, bez nametnutih očekivanja, kao i da se mentalno pripremi pred meč. Mentalna priprema pred meč je neophodan i vaan segment, koji kada je izostavljen daje sliku deteta koje kao da ne zna da igra tenis.

 

 

 

 

Pre samog početka svakog meča, igrač zagreva svoje telo-miiće, a zatim i udarce. Da li je to dovoljno? NE! Nakon toga treba zagrejati i svoj um! Sjajna tehnika za zagrevanje uma pre samog početka meča jeste kratka vizualizacija koja će upravo i pomoći da se sve tri navedene stvari podignu na maksimalni nivo!

 

Svi sportovi, a tenis nije izuzetak, sastoje se iz 4 oblasti: tehnike, taktike, fizičke i mentalne pripreme. Kada budu usklađene sve četiri oblasti, igrač će moći da pokae svoj pun potenijal i na meču, kao i na treningu!!!

 

 

Vie o mentalnim treninzima tenisera moete pročitati ovde >>>>

 

Objavljeno 05.02.2019.

Saznajte vie

Saznajte vie