Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie

Budi u zoni

 

Neki od vas su samo čuli za ovo stanje, većina od vas ga je iskusila jedanput ili vie puta tokom meča. Neki od vas postavljaju cilj da lake ulaze u zonu, neki da se zadre to due u njoj.

 

Svaki teniser će drugačije, a s druge strane slično ili isto opisati ovo stanje biti u zoni. To je stanje potpune fokusiranosti, imate osećaj kao da u potpunosti igrate svoju igru, da vam sve ide od ruke.

 

 

Za početak ću navesti neke faktore koji olakavaju ulazak u zonu. Na prvom mestu je dobra priprema. Pod ovim podrazumevam i fizičku i mentalnu. Pre svega osećate se potpuno spremnim, na treninzima ste vrlo zadovoljni svojom igrom, u poslednje vreme niste ispravljani tehniku, već su vam udarci automatizovani i nakon takvog trenanog procesa osećaj vam je Spreman sam za ovaj turnir!. Onda naravno, odradite dobro fizičko zagrevanje, dobro zagrevanje tela i udaraca, ali i mentalno. Mentalna priprema za meč počinje veče pre meč ili ukoliko igrate dva meča istog dana, odmah nakon odrađene analize počinje mentalna priprema za naredni meč. Pozitivno raspoloenje je deo mentalne pripreme i vrlo neophodno ukoliko elite da odigrate kvalitetan i dobar meč. Iskustvo takođe olakava kontrolu emocija i prevelike uzbuđenosti, treme i anksioznosti, to je takođe preduslov za laki ulazak u zonu. Dobra koncentracija i fokus na stvari koje moete kontrolisati samo mogu olakati i značajno uticati na ulazak i dui ostanak u sadanjosti. Koncentracija je neto to se ne stiče rođenjem, već je to proces i niz vetina koje se moraju razvijati kroz sistematične vebe na terenu kao i van terena. U toku meča uslovi okoline i pozitivan feedback od trenera, roditelja, okruenja su takođe faktori koji olakavaju ulazak u zonu.

 

Neki od najčećih faktora koji onemogućavaju oputenost, motivisanost i fokus na igru je preveliki pritisak i fokus na pobedu na prvom mestu. Ukoliko se od igrača očekuje pobeda ili ukoliko on sam sebi nametne pritisak da mora da pobedi, sprečava sam ulazak u zonu. Isto tako, prevelika oputenost i razmiljanje poput Ovaj protivnik je ba lo, lako ću ga rabiti! dovode do nedovoljne fizičke i mentalne pripreme, jer igrač smatra da nema potrebe za tim, do nedovoljne motivisanosti, a samim tim do loeg otvaranja meča. Nakon toga se vrlo često desi nemogućnost kontrole udaraca, preopterećenost rezultatom jer rezultat nije krenuo u vau korist, za čim sledi nervoza, strah od poraza, panika, nemogućnost dranja emocija pod kontrolom, a sve to dobodi do zgrčenosti miića, potpunog gubitka i nemogućnosti fokusiranja i koncentracije, i na kraju do poraza.

 

Okruenje i uticaj vremenskih prilika, takođe, ukoliko igrač nije savladao tehnike dranja emocija

pod kontrolom, mogu biti pogubne za igru. Pod ovim podrazumevam publiku, vetar, kiu...

 

Niz greaka i fokus na tehničku izvedbu udarca, fokus na to gde se grei izbacuje igrača iz ritma, stvara nervozu, strah i sve već gore navedeno.

 

Promena trenera, par prethodno loe odigranih mečeva, loa komunikacija sa trenerima, roditeljima, nedovoljna priviknutost na vremensku zonu, mnogo stresnih stvari iz prolosti...

 

Podugačak je spisak stvari koji moe poremetiti igrača i izbaciti ga iz zone, ali u nastavku se elim baviti jednom od najvanijih stvari koja olakava ulazak u zonu i vraća igrača u igru. To je razgovor koji igrač vodi sam sa sobom pre početka i tokom meča. Postavljam izazov za sve tenisere i teniserke. Na prvom treningu zadajte sebi zadatak da oslunete svoje misli. Kakav razgovor vodite sami sa sobom kada pogreite ili neiskoristite priliku da zavrite poen? Trening se odigrava u kontrolisanim uslovima, pod nadzorom trenera, zamislite ta se onda deava u glavama igrača tokom meča.

 

 

Reči i rečenice koje sami sebi upućujete igraju jednu od glavnih uloga pri odlučivanju, reavanju problema, podiu ili smanjuju samopouzdanje, olakavaju ostanak u momentu ili vas mogu izbaciti iz zone. On moe biti pozitivan i negativan. Negativan razgovor, kritikovanje sebe, svojih udaraca i svoje igre onemogućava fokusiranje na igru i vraćanje u zonu. Pozitivan razgovor, podrka sebe olakava vraćanje u zonu i ostanak u njoj. Vano je i kakav pozitivan razgovor angaujete između poena. Previe priče i ponavljanje u sebi dugih rečenica ta to sve morate da napravite u narednom poenu, gemu ili setu, moe takođe destruktivno uticati na vau igru. Hajde da ne idem sada preiroko, već da vam dam jedan praktičan način kako moete upravljati svojim mislima. Prvi zadatak ste već dobili. To je ujedno i prvi korak kontrole vaih misli. Budite ih svesni! Počnite da sluate sebe kako razgovarate sami sa sobom. Uhvatite sebe kada se samokritikujete i samoosuđujete. Drugi korak je zaustavljanje negativnih misli. Tu vam vrlo lako moe pomoći samo jedna reč, jer rekli smo da razgovor koji vodite sa sobom između poena ne treba biti dugačak. Npr STOP ili STANI. Nakon toga, svoje negativne misli prebacite u pozitivne. Evo jednog primera koji vam moe pomoći u ovome. Autom kojim idete 100km/h shvatili ste da ste promaili odredite i morate ići unazad. ta ćete prvo uraditi? Zaustaviti vozillo, zar ne?! Nakon toga ubaciti u rikverc i dati gas! Ovo moda samo zvuči lako i jednostavno, ali proces upravljanje svojim mislima je dugotrajan i iziskuje napor i trening.

 

No, vrlo lako razgovor koji vodite sami sa sobom u kombinaciji sa tehnikama za dranje emocija pod kontrolom i kratkim vizualizacijama čak i najnervoznijeg igrača mogu da motiviu i vrate u igru. Razgovor koji vodite sami sa sobom zaista utiče na budući sled događaja tokom meča, utiče na vae emocije, moe vas sa jedne strane obeshrabiti, izazvati depresiju, bes, beznadenost i zgrčenost mičića, ali ukoliko on bude usmeren ka ostvarenju vaeg cilja i pravilno angaovan moe probuditi optimizam, motivaciju, drati vas smirene i bolje koncentrisane.

 

Za kraj daću vam par primera negativnih rečenica i kako bi trebale glasiti u pozitivnom kontekstu.

 

Budalo, kako si mogao da promai ovo? Ok, svako grei. Idemo sad na sledeći poen!

 

ta će misliti o meni ako izgubim? Samo igraj svoju igru!

 

Samo da ne izgubim sledeći poen! Ok, idemo sad! Smiri se i samo gledaj lopu!

 

Nikada neću pobediti! Ajde idemo, poen po poen!

 

Uas jedan kako servira! Ajmo, ajde, ti to moe! Samo polako, uhvati ritam!

 

Zaista razgovor koji vodimo sami sa sobom moe nas vrlo lako izbaciti iz zone, ali i u nju vratiti! Pomae kod dranja emocija pod kontrolom, kod fokusiranja i usmeravanja panje na eljenu stvar i omogućava nam da uivamo i igramo svoju igru. Kao to sam već rekla, to je dugotrajan i naporan rad na sebi i sastavni deo mentalnih treninga, utiče na vae samopouzdanje i koncentraciju i čini oblast na kojoj svi teniseri moraju raditi. Nepredviđene situacije na terenu se deavaju iz meča u meč, razni su faktori koji izbacuju igrače iz zone ili ih potpuno onemogućavaju da u nju uđu, a zlatno pravilo glasi da u svakom poenu morate biti u njemu, niti u prolom niti u budućem, već u sadanjem! Imati dobar tim i biti pored dobre tehničke, taktičke i fizičke pripreme i mentalno spreman čini razliku između ampiona i onih koji to nisu!

 

Zakai svoj prvi uvodni razgovor!

 

Uvodni razgovor, razgovor upoznavanja je besplatan!

 

+ 381 63 8 654 597

 

Vie o mentalnim pripremama tenisera moete pogledati ovde >>>>

 

Saznajte vie