Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Analiza meča i njen značaj

 

Do sada sam mnogo vie pisala o mentalnoj pripremi pred meč i koliko ona korisno utiče na igru, ali deo mentalne pripreme jeste i analiza prethodnih mečeva, svojih kao i protivnikovih prednosti i slabosti.


Vrlo česta pojava na turnirima u okviru jedne zemlje ili regije jeste da igrate protiv istih igrača vie puta. Ukoliko imate odrađenu analizu sa prethodno odigranog meča, moći ćete se bolje pripremiti i mentalno i fizički i taktički za predstojeći meč.

 

 

 

Kada se radi analiza meča?

 

Analizu treba odraditi nakon odigranog meča. Ukoliko nakon pobede po rasporedu igrate istog dana, analizu odraditi to pre kako biste se počeli pripremati za naredni. U ovom slučaju, igrači će se osloboditi svih misli i osećanja koja nose u sebi, oslobodiće se utisaka, samokritikovanja zbog učinjenih greaka ili proputenih prilika i apsolutno če moći da se usredsrede na naredni meč. Ukoliko nakon pobede, sledeći meč igrate sutradan ili za dan, dva, odradite analizu istog dana. Ukoliko se radi o porazu, onda je najbolje analizu odraditi sutradan ili istog dana u zavisnosti koliko je potrebno igraču da se smiri, kako ne bi bio previe kritičan prema sebi. Često nervoza, tuga i bes preovlađuju nakon poraza, te se merodavna analiza pod takvim jakim, negativnim emocijama ne moe adekvatno odraditi istog dana.

 

 

ta sve obuhvata analiza meča?

 

Analiza meča obuhvata sve vane činioce iz svih oblasti: tehničko - taktičke, fizičke i mentalne spreme i radi se u pisanoj formi. Osećanja i razmiljanja pre, u, i nakon odigranog meča, analizu svojih i protivnikovih prednosti i nedostataka, ocenjivanje sebe, svojih unapred postavljenih ciljeva... Nakon odrađene analize, dobićete kompletnu sliku odigranog meča. Veoma je vano da igrači sami za sebe rade analize. Analizu treba raditi i trener za sebe, ali je i za trenera veoma vano da sazna i shvati razmiljanja i osećanja svog igrača.

Ukoliko ste u mogućnosti bilo bi poeljno da propratno lice iz vaeg tima odradi statistiku tokom meča.

Često se dogodi da igrači doive meč na jedan, a trener i/ili roditelj na drugi način. Svako vidi stvari iz svoj ugla i drugačije ih doivljava! I to je ok! Ali imajte na umu da će samo igrač ponovo zaigrati na terenu protiv tog istog protivnika i kada on svojom analizom dođe do zaključaka ta je dobro radio, a ta nije, lake će prihvatati promene koje su potrebne kako bi uz pomoć trenera unapredio svoju igru!

 

Koje su sve koristi rada analize meča?

 

Viestruke su koristi analiziranja meča. Ovom prilikom stvari posmatram iz igračevog ugla i ta je ono to njemu moe biti od koristi.

Jedan od glavnih razloga rada analize jeste da igrač na ovaj način nauči da analizira stvari. On nakon odigranog meča, radi analizu u pisanoj formi i razmilja-analizira svoje prednosti iz svih segmenata: tehničko -taktičke, fizičke i mentalne spremnost, kao i svoje nedostatke tj stvari koje treba popraviti iz svih ovih oblasti, ali i protivnikove slabosti i prednosti takođe. Uz pomoć rada analize odigranih mečeva, počeće i naučiće da analizira ovakve stvari i u toku meča. A onaj ko zna da prepozna, analizira i iskoristi prilike u meču, taj meč i dobija!

Drugi razlog je to će uvideti svoje prednosti, ali i svoje nedostatke, te će biti svestan da nije u svemu savren i da treba na treninzima da bude posvećen, svakim danom po malo bolji... Iz ovih parametara i trener će uvideti razmiljanja svog igrača i moći će mu pomoći da bude jo bolji. Često se deava da drugi vide nedostatke u toku igre, ali da te iste nedostatke sam igrač ne uvidi. Usled toga slede razmimoilaenja u miljenjima između igrača i trenera, između igrača, trenera i roditelja, i zbog toga se deava da igrač ofrlje odradi neku vebu, jer misli da je dobar u tome i da neme potrebe da se previe trudi ili ita menja uprkos trenerovom miljenju. Rezultat takvog odnosa i rada na terenu je igračeva nevoljnost, nervoza, stres... Upravo analizom će igrač sam uvideti i doći do zaključaka, a kada shvati da na nečemu treba da se radi, onda će uloiti vie truda i napora. Analiza će svakako pomoći u ovome.

Analizom odigranog meča, igrači će dobiti sliku protivnikove igre, njegovih snaga i slabosti, koje će moći da iskoriste za pripremu taktike prilikom sledećeg susreta sa njim. Naravno da će i protivnik analizirati svoju igru i uloiti trud na treninzima da bude bolji na sledećem turniru, ali svakako neke od slabosti će igrač moći da iskoristi i pretvori u svoje anse za dolazak do pobede pri sledećem susretu.

 

 

Analize je potrebno raditi u pisanoj formi, kako bi sledeći put bila sastavni deo pripreme pred meč.

 

Deo analize jeste pristup ciljevima i zadacima koje je igrač imao pre meča, te će ceo tim nakon analize znati na čemu treba raditi i postaviti nove kratkoročne ciljeve. S obzirom da igrač nabraja svoje nedostatke iz tehnike, taktike, fizičke i mentale pripremljenosti, i teniski trener i kondicioni trener, kao i mentalni trener dobiće skener koje segmente treba unaprediti kako bi se poboljala sveukupna igra.

Spomenula sam da su sastavni deo analize osećanja koja prate igrača pre, u toku i nakon meča, to su takođe pokazatelji kako je igrač uao u meč, da li je bio siguran ili nervozan, pod jakom ili pozitivnom tremom... Na osnovu ovih parametara, mentalni trener pravi analizu svog rada i pripremu za budući rad, kako bi igrač meč započeo stabilan, siguran, spreman, a u toku meča naučio kada koju tehniku da primeni kod smirivanja nervoze, zaustavljanje negativnog razmiljanja i razgovora sa samim sobom, izlivu besa nakon greke i pada, vraćanju u igru i slično.

 

S obzirom da se tenis, kao i svaki drugi sport sastoji od tehničke i taktičke oblasti, fizičke i mentalne pripreme, bilo bi dobro da pored teniskog i kondicionog, imate i svog mentanog trenera. U naoj zemlji mentalna priprema je neto na ta se skoro i ne stavlja akcenat, a ako se i stavlja to je tek prolazno, a taj segment u tenisu čini 25% od ukupne spreme tenisera. Sedeti na stolici sa tri noge koja bi trebalo da ima četiri nije ba sasvim sigurno, sloićete se. Moe se desiti da padnete ba u tom momentu kada čvrsto treba da stojite na svojim nogama!

 

Za vie informacija o teniskim mentalnim treninzima moete pročitati ovde >>>>

Objavljeno 21.04.2019.

Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie

Saznajte vie