Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie

Bio jednom jedan Lav

 

Bio jednom jedan lav, naroguen i ljut sav.

 

Kad je Lav imao 6 godina počeo je da trenira tenis. I to mu se ba dopalo. Sa 7 godina je krenuo u kolu. Sa 8 je počeo da igra turnire i voleo da se drui sa drugom decom.

 

 

Taj Lav kada je napunio 11 godina bio je cool lik u koli, svi su ga manje - vie voleli, jer je uvek dolazio lepo obučen, vođa nekog svog drutvanca koga je okupljao oko sebe. Ali turniri za Lava počinju da budu noćna mora. Počinjao je sve vie i vie da se nervira kada grei, ponekad baci reket ili opsuje sebe, teren, lopticu, bude ljut na svoj forhend ili bekend. I sve vie je gubio mečeve. Počinje da bude jako besan na sebe, a sa 12 godina je već imao jako veliku tremu i strah od svakog meča, od svakog protivnika, pogoto ako je mlađi od njega ili ako loije igra pa zna da mora da ga pobedi. Posle svakog poraza, loeg ponaanja na meču, a to je sve ćeće počelo da se deava i na treningu, dobija neumorno kritikovanje od mame ili tate, tu je i po neka pljuska, a kada ba jako iznervirano baci reket bile su tu i neke kazne.

 

Sa 14 godina nije vie toliko voleo da odlazi na turnire, jer nije znao ta ga tamo čeka.

 

 

Prvo ne zna sa kim će igrati, onda ako počne da grei ne zna kako da smiri nervozu. Govore mu da se smiri, a on ne zna kako. Govore mu da se fokusira, a on opet ne zna kako. Govore mu da se lepo ponaa, on eli, ali ne zna kako. Voli tenis, voli da se drui, voli da igra, ali kako godine prolaze kada trener kae Lavu da sad igraju poene, njegova frustracija sve vie raste. Ponekad i zaplače, jer ne zna kako vie da svoje emocije dri pod kontrolom. A tek ta ga čeka posle meča?! Mamino i tatino okrivljivanje koliko su para i vremena uloili i bacili na njega, a on im tako vraća. Ali oni njega ne razumeju. Ima osećaj da ga ama ba niko ne razume.

 

Počinje da nabacuje veliku krivicu i griu savest na sebe i tako hraneći jo vie negativnih emocija, Lav biva sve manje i manje pod kontrolom sebe čim kroči na teniski teren.

 

Da li i Vi imate nekog svog Lava u svojoj porodici, ili ste to moda ba Vi?

 

Sa mentalnim treninzima treba započeti, ukoliko se ovakve ili slične stvari deavaju, od 12 godine, jer naravno da postoje načini i tehnike dranja emocija pod kontrolom, ali mora da se zna kako. I to je trening. Naravno da postoje alati za smirivanje nervoze, za uvebavanje fokusa i koncentracije, ali za to su potrebne vebe, treninzi jačanja mentalne snage i vreme. A i strpljenje je neto to se uči!

 

Ali moda va Lav sada ima 15 ili 16 godina, moda 19 ili 20. Znate ta? Nikada nije kasno. Kasno će biti kada va Lav vie potpuno ne veruje u sebe, ne veruje da mu iko moe pomoći, kada su strahovi prerasli u potpunu anksioznost i paniku i kada misli da nema vie snage da se bori. Ali, ako postoji trunka nade, vere i volje, zakaite uvodni razgovor odmah!

 

Jer Lav zaista moe biti straan(borben), hrabar, smiren i fokusiran lav kada izađe na teren!!!

 

 

Vie o teniskim mentalnim treninzima pročitajte ovde

https://www.ljubicajovanovic.com/index_files/tenis_koucing.htm