Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie

10 saveta kako ostati mentalno zdrav u tenisu

 

 

Ovaj blog je nastao inspirisana time kako se roditelji, pa samim tim i igrači fokusiraju samo na rezultat, zanemarujući činjenicu da je najvanije sačuvati mentalno zdravlje, jer sa zdravim odnosom prema tenisu rezultati će doći.

 

U nastavku su deset saveta kako sačuvati mentalno zdravlje, ali i kako povećati samopouzdanje i shvatiti da je tenis samo sport i to sport koji bi trebalo da bude zabavan, izazovan, nagrađivan i usmeren na rast u razvoj ličnosti igrača/ica.

 

1. Zabavljaj se na terenu!

 

Ukoliko uiva u tome to radi bre će savladavati prepreke, učiti nove stvari i poboljati svoj performans.

 

 

2. Nikada ne odustaj!

 

Čak i kada gubi 6-0, 5-0 meč nije gotov. Ostani pozitivan do kraja, jer zaista sve je moguće, a i sama pomisao da si se zaista borio/la do kraja podie samopouzdanje. Čak i kada je najtee i misli da vie ne moe, nikada, ali nikada ne odustaj!!!

 

3. Veruj u sebe!

 

Na terenu i van terena vera u samoga sebe poboljava nastup i gradi karakter. Postoji mnogo vebi za podizanje i vraćanje vere u samoga sebe, a jedan od načina jeste stalna podrka roditelja koji bi trebalo da su fokusirani na razvoj igračevih performansi, a ne na rezultat.

 

4. Vizualizuj sebe kako igra najbolji mogući tenis!

 

Vizualizacija pomae pri sticanju iskustva, pogodna je za uspostavljanje novih rutina, otklanja frustraciju, stvara osećaj bolje spremnosti za naredne mečeve i jo puno toga. O samoj vizulizaciji, njenoj vanosti i primeni moete naći vie u mojih ranije napisanim blogovima.

 

5. Pojačaj fizički trening!

 

Osim to razvija svoje telo, osećaj da si ba u dobroj kondiciji die samopouzdanje i daje bolji osećaj spremnosti za nastupajuće mečeve.

 

6. S vremena na vreme igraj sa slabijim protivnicima!

 

Veoma je potrebno da nakon par izgubljenih mečeva, pobedi, kako bi zadrao visok nivo samopouzdanja. Na ovakvim mečevima moći će vie da se zabavi, isproba neke nove taktike i drilove, a tvoj protivnik će ti biti zahvalan jer si mu pruio priliku da igra sa tobom.

 

7. Napravi spisak od po minimum 10 svojih fizičkih i mentalnih prednosti.

 

Minimum po 10 stavki neka bude na tom spisku. to je spisak dui, to si ti zaista svesniji/ja svojih sposobnosti. Ako ne moe napraviti kompletan spisak, zatrai nečiju pomoć. Neka ti ovaj spisak bude negde na vidnom mestu, kako bi se s vremena na vreme podsećao/la svojih vrednosti i stalno ga proiruj! Budi svestan/na koliko si zaista dobar/ra.

 

 

8. Eliminii negativne misli!

 

Počni da slua sebe i postani svestan svojih misli. Čim se pojave negativne, zaustavi ih i pretvori ih u pozitivne. Nae misli kreiraju na ivot. Ako eli da ti se dogode dobre stvari, razmiljaj na pozitivan način i imaj pozitivan stav prema predstojećim izazovima i preprekama koje su svakako sastavni deo tvog razvojnog puta.

 

9. Najvie vebaj ba ono to ti je najslabije!

 

Kada stvori sigurnost u ono to ti je do nedavno bila slabost, vie će verovati u sebe tokom mečeva. Ovo ne podrazumeva da veba vie, već bolje. Zapamti, samo perfektna veba moe te učiniti perfektnim. Kada vrati sigurnost u taj udarac, igra će ti biti mnogo zabavnija i vie će uivati na trenu.

 

10. Svaki meč i situaciju koja ti se čini nereivom posmatraj kao izazov i zavoli da reava teke izazove.

 

Ako trenutnu, teku situaciju u kojoj se nalazi, da li je to trenani proces ili neki momenat u meču, posmatra kao problem kome ne moe da nađe reenje, taj problem će rasti i negativno će uticati na tvoju igru. Zato, kad god se pojavi neka teka situacija, posmatraj je kao izazov, jer sve moe da se rei, sve moe da se prevaziđe, samo je bitan tvoj stav. Osećaj će biti izvanredan kada izazov prihvati i biće vrlo ponosan/na na sebe kada ga uspeno odradi, a to će ujedno uticati da vie uiva u toku meča, da od sebe izvuče ono najbolje i gradi svoje samopouzdanje.

 

Mentalni treninzi čine neizostavni deo trenanog procesa svakog uspenog tenisera i teniserke. Ako planirate dugoročan uspeh i elite da prevaziđete različite mentalne barijere koje su sastavni deo takmičarskog tenisa, zakaite svoj uvodni razgovor. Ostani mentalno zdrav i podigni svoje samopouzdanje! Razvijaj se kao ličnost na terenu i van njega, unapredi svoju borbenost, svoje suočavanje sa preprekama, nauči da kontrolie misli, odrava emotivnu kontrolu, visoku motivaciju i podie nivo koncentracije!

 

Vie o teniskim mentalnim treninzima moete pročitati ovde >>>>